27 Ağustos 2008 Çarşamba

TEZEK YAPIMI

Gümüşhane’nin yüksek kesimlerindeki köylerde yaşayanlar şimdiden kış aylarına hazırlık yapıyorlar.

Kışın tek yakacakları olan tezeği yapmak için hummalı bir çalışmaya giren köylüler, Ağustos sıcağında tezekleri kurutuyorlar. Hayvan gübresi ve samanın karıştırılması ve güneş altında kurutulması ile elde edilen tezek, çoğunlukla ormanlık arazisi olmayan yüksek kesimlerdeki köylerde kullanılıyor.
Şimdiden kış hazırlıklarına başlayan köylüler, “Ahırlarda baktığımız hayvanların gübresini ahır önlerine yığıyoruz. Karların erimesi havaların açması ile birlikte ilk işimiz de yığdığımız hayvan gübrelerinden önümüzdeki kış için tezek yapmak oluyor" dediler.



        Tezek yapmaya erkeklerin yaklaşmadığını söyleyen kadınlar, "Onlar sadece demirden daire halindeki demir kalıpları hazırlıyorlar. Başka hiçbir işe karışmıyorlar" şeklinde konuştular.





bokologlara arzolunur

1 yorum:

basaryo dedi ki...

ulan geri zekalılar her tarafınız yannış bilmiyorsanıs blog açmayın

tezek için önce boklar ahırın önünde düz bir alana 25-30 cm kalınlığında yayılır.
suyunu çeken boklar kürek yada bel yardımı ile 30-40 bilemediniz biraz daha büyük boyutlarda göz kararı kesilir.daha sonra ters yada yan çevrilerek güneşle irtibatı olmayan yüzeylerinde kuruması için bir süre daha beklenir.iyicene kuruyan bok blokları çapı 1.5 metreden 3-4 metreye kadar değişen yüksekliği 4-5 metreyi bulunan kule haline sırayla dizilerek getirilir.
bu şekilde son bahar yağmurlarından daha az etkilenmiş olur.ayrıca yeni bokların serilmesi için yer açılmış olduğu gibi olmuş tezeklerin depolanmasında daha az yer kaplanmış olur.tezek imalinde tercih tabiki sığır bokudur.ama içine giren tavuk,koyun bokununda bir ziyanı olmaz