1 Eylül 2008 Pazartesi

NİŞASTA

Ev Nişastası Nasıl Yapılır?
Önce buğday iyice yıkanır. Herani dediğimiz büyük kazana konur ve üzerine buğdayın üç katı kadar su ilave edilir. Kazanını üzeri sini ya da sofra ile hafif hava alacak şekilde kapatılır ve üzerine açılmasın diye ağırlıklar konulur.

Suda üç dört hafta bekletilen buğday yumuşar, şişer ve çevreye kendine has ekşi bir koku yayar. İyice yumuşayan buğdayın suyu süzülerek hamur gibi sıkılarak yoğrulur. Böylece buğday içlerinin kabuktan çıkması sağlanır. Üzerine yeniden su ilave edilerek karıştırılır ve dinlendirilir. Dinlenme esnasında buğdayın özü dibe çöker kabukları (posası) su yüzeyine çıkar. Suyun üzerine çıkan kabuklar dipteki çözeltiye dokunmadan üstteki suyuyla birlikte alınır. Kaptaki su iyice boşaltıldıktan sonra geriye hafif sulandırılmış yoğurdu andıran öz kalır. Bu malzeme sini yada tekneye alınarak evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yüksekliğe suyunun iyice buharlaşması için bırakılır. Üç dört gün güneşleyen malzeme kuruyarak katı bir hal alır. Avuç içlerinde ovuşturularak toz haline getirilir. Daha sonra ince bir elekle elenerek içerisinde kalan yapışık topakçıklar ufalanır olmasa ayıklanır. Nişastamız hazırdır. Özellikle ince temiz bir bezden yapılan torbaya konularak yüksekçe bir havadar yere asılarak muhafaza edilir.



Nişasta Yemeği ve Tatlısı


Eskilerde fabrikasyon nişastalar çıkmadan önce evde kendi yaptığımız Buğday nişastasından yapılan yiyeceklerimiz vardı. Âni gelen misafirleri doyurmak için de acele yoldan yine bu nişasta yemeği yapılıp ikram edilirdi. Normal zamanlarda aileler çoluk çocuğun değişik gıdalar alması için bunun yemeğini ve tatlısını sık sık yaparlardı.

Yine mamul bebek mamaları da yokken köyde bebeklerimiz altı yedi aylık olduktan bu nişasta yemeğiyle beslenirdi.

Galiba artık bu tarz nişasta yapan – eden kalmadı maalesef. Biz yine de bildiklerimizi yazıp belge haline getirerek gelecek kuşaklara aktaralım. Unutulup gitmesin.

Yemeğin Yapılışı
Yemeğinin yapılışı oldukça basit ve hızlıdır. Kâfi miktarda nişasta soğuk suda karıştırılarak (şimdiki hazır çorbalar gibi) tuz ilave ederek hafif ateşte sürekli karıştırılarak pişirilirdi. Puding kıvamını aldıktan sonra ocaktan alınarak ayrı bir tavada eritilen yağ bunun üzerine dökülürken yağın içine işlemesi için bir kaşıkla nokta vuruşlarla açıklıklar ve yollar yapılır.(burada yağın cinsi ve türü önemli değil kim ne bulabiliyorsa onu kullanırdı.) İsteğe ve arzuya bağlı olarak kızdırılan yağa baharat ilave edilebilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

Nişasta Tatlısı
Nişastamız aynen yemeğinde olduğu gibi, piştikten sonra üzerine şerbet dökülerek sıcak olarak yenilen bir çeşit tatlı da yapılırdı.


(Hicabi AY)