13 Ağustos 2010 Cuma

Buğday 'bugda' yarması nasıl haşlanır?


Buğday 'bugda' yarması nasıl haşlanır?

Yarma tabakta
Malzemeler:
1 Çay Bardağı 'Bugda Yarması'
4 Su Bardağı Su

Ön Söz:
Buğday yarması, mutfaklarımızda bazı yemek, çorba, tatlı, salata ve kimi yöresel içli köftelerin dış hamurunun yapımında kullanılır. Yarmanın doğrudan yemeği yapıldığı gibi, çoğu yemeklerde, çorba ve salatalarda katkı malzeme olarak kullanılır. Yarma hangi amaçla kulanılacaksa kullanılsın, mutlaka haşlanması gerekir. 

Buğday yarması

yarma

 
Ön Hazırlık:
Uygun bir tencere içerisine yıkanmış yarma ve üzerine 2 parmak genişliği ölçüsünü geçecek şekilde soğuk su konulacak, tencerenin kapağı kapatılacak. Tencerede ki yarmanın ıslanması için, yarma en az 8 Saat, bu su içerisinde bekletilecek. Süre bitiminde yarma süzülecek.
 8 Saat su içerisinde bekletilmiş hali
yarma 8 saat beklemiş
45 Dakika süreli haşlanmış hali

yarma 45 dakika haşlanmış

3 Saat sonrası helmelenmiş hali 

yarma 3 saat sonra helme

Maharetini Göster:
Ocak üzerinde ki tencereye, yarma ve üzerine 4 Su bardağı su ilave edilecek, kaynatılacak. Tencere kapağı aralıklı olarak kapatılacak. Ocak ısısı, en düşük ısı konuma getirilecek. Yarma, 45 dakika süre ile haşlanacak. Süre sonunda tencere ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir bezle örtülecek, yarmanın helme dökmesi için en az 3 Saat bekletilecek. Resimde göründüğü şekilde Helme, yarma tanelerinin nişastasını salarak koyu sıvı kıvama dönüşmesidir. Yani, yarma suyunun koyulaşmasıdır. Haşlanmış yarma doğrudan kullanıldığı gibi, ihtiyacınız ölçüsünde buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak derin dondurucu da saklayabilirsiniz. Sonrası malum.

Not:
Yöntemimi kullanarak ihtiyacınıza göre, yarma haşlamak isterseniz. Kullanacağınız 1 Su bardağı yarma için, 8 Su bardağı su kullanınız. Ölçeğim bu, bir yere not ediniz. Ayrıca büyük ölçekli yarma haşlarken, tencere kapağını kullanmamanız gerekebilir. Çünkü, malzemelerin köpürmesi kaçınılmazdır. 
'Kolay Gelsin'
http://klasiktatlar.azeriblog.com/