Malzemeler1 kg. süzme yoğurt
1 kg. taze çökelek
1,5 kg. kadar yeşil biber
Yapılışı
Biberler birer lokmalık şeklinde kesilir
Yoğurt ve çökelek karıştırılır.1 çay kasığı tuz ilave edilir
Çökelek karışımı ile biberler karıştırılır
Bir kavanoza bastırılır.
Üzerini örtecek şekilde zeytinyağı gezdirilir. Bu şekilde üstünün küflenmesi önlenir ve lezzet verir zeytinyağı.
Yaklaşık 7-10 gün içinde hazır kıvama geliyor.
Bu süre içinde bir iki kez karıştırabilirsiniz daha homojen olmasını sağlıyor.
Bu ölçüler için 3 kg. lık kavanoz, kap tam geliyor.


Ben artık yarım kg. çökelek ve yarım kg. da kırık tulum peyniri ile yapıyorum. Bu şekli çok daha güzel. Yani bulursanız kırık fire verilen tulumlardan alın yarı yarıya katın harcınıza çok daha lezzetli oluyor. Bunu da sevgili kayınvalidem söylemişti sağolsun.
Ve burada kullanılan biberde çok önemli onu anladım zira geçen sene son yapışımda biberleri pazardan alamamıştım ve karışıktı bir kısmı çok koyu yeşil idi ve o yeşil olanlar çok tatsız kalmıştı, katı bir tadı vardı .Yani alınacak yeşil biberin tazecik ve lezzetli olması harcınızın da lezzetli olmasını sağlıyor...
Hazırladığınız sütü biberlerin içine dökün. Kapağını kapatın. 20 gün oda sıcaklığında bekletin. Bu süre içinde biberlerin içindeki tuzlu süt, lor peyniri haline dönüşecektir. Biberleri çıkarın. Yarıdan keserek soğuk servis yapın. Hazırladığınız turşuyu daha sonra bozdolabında bekletin. Servis yapın. |
arnavut biberi turşusu
Hazırlanışı:
Tencereye bir şişe sirke konur, içine biberler ilave ederek 2-3 dakika kaynatılır (acısını almak için), süzülür, soğutulur. Ayrı tencerede domatesler rendelenerek 10 dakika pişirilir. Domatesler ılık hale gelince, robottan geçirilmiş sarmısaklar, maydanoz ve dereotu ilave edilir. Soğutulur. Tuzu konur, karıştırılır. Kavanoza, bir kat haşlanmış biber üzerine örtecek kadar domates sos, kavanoz dolana kadar kat kat aynı şekilde yapılır. En üste bir su bardağı sirke konur. Ağzı sıkıca kapatılır. Soğuk yerde saklanır.
Malzemeler:
2 kg Arnavut biberi
1 kg olgun domates
2 baş sarmısak
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 şişe sirke
tuz
LORLU BİBER TURŞUSU
Bu tarifi uzun zamandır denemek istiyordum. Manavda o güzel köy biberlerini görünce de, kolları sıvadım. Yapımı basit, çok uzun süre bekleme gerektirmeyen ve çok değişik bir turşu tarifi.
MALZEMELER:
15 çarliston biber
½ kg kor peyniri
Kekik (varsa taze)
Kırmızı pul biber
3 diş sarımsak
Zeytinyağı, tuz
Biberleri yıkayıp saplarını, sonra üstüne kapamak için kenara ayırıyoruz. Biberleri kaynar suda beş dakika haşlıyoruz. Bir tabakta lor peyniri, kekik, kırmızı biberi karıştırıyoruz. Haşlanan biberleri soğuk suya koyup süzdükten sonra içlerini lorla dolduruyoruz. Hava almayacak bir kaba koyup üstünü geçecek kadar zeytinyağı koyup içine sarımsakları, tuzu ve varsa taze kekik dallarını koyuyoruz. Hava almayacak şekilde kapayıp en az 3 gün bekletiyoruz. Ama ben bir hafta sonra yediğimde daha güzel olduğunu düşündüm :)
ugce slm ben bunu birkac yil once yapmistim ayy ye ye tadina doyamadim okadar lezzetli birseydi ki ama ben icine birde beyaz peynir koymustum ve sute kremaya yatirmistim birkac gun sonra cikart ye muhtesem olmustu benim gocmen arkadasim vardi ondan ogrendim
LORLU BİBER
Malzeme:
2 kg lor
1 çorba kaşığı tuz
1 kilo sivri biber
1 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Biberler ince ince doğranır. Bir kaba lor konur. Tuz, zeytinyağı ile ovulur. Kıyılmış biberilave ederek kavanozlara doldurulur.
Not: Kışlık saklamak istenirse kavanozun üzerine tereyağı eritilir.
beyler bu bahsedeceğim aperatif rahmetli babaannem den damağımda hala tadı kalan bir lezzet, sevgili annemde çok leziz yapar. onlardan geçen bir maharet mi dir nedir bende çok güzel yaparım çocuklarım sabah kahvaltısında afiyetle yemekteler.... neyse kısa keselim.
malzemeler:
yeşil biber, lor peyniri, (yağlı veya yağsız sizin tercihiniz), yarım çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı süt, zeytin yağ ve bir de pişirmek için tava
hazırlanışı: biberleri ister bütün ister doğrayarak zeytin yağında hafifçe kızartarak öldürüyorsunuz, çok az renk vermek için salça ilave ederek çeviriyorsunuz daha sonra lor perynirini biberlerin üzerine katıp onuda hafifçe biberle bütünleşecek şekilde karıştırıp içine yarım çaybardağı kadar süt katıp sulandırırak bir kaç pişirim karıştırıyorsunuz.
sabah kahvaltılarında mükemmel bir tat ve çeşni oluyor.Üstelik lor peyniri peynir altı suyundan mütevellit olduğu için içindeki protein miktarı oldukça fazladır. çocukların beslenmelerinde önemli bir unsurdur protein..
afiyet olsun...
Bu işlemi biber yerine yumurta kullanarak ta yapabilirsiniz, kolesterol ve yağlanma problemi olanlar sadece yumurtanın beyazını kullanabilirler.(Yumurtanın tüm protein değeri akında gizli olup hiç yağ içermez)
bizde yapoyuruz.a
öma daha değişini lor ve biberleri kızrtıyoruz birazda tuz bitti
boşnak soka turşusu
Arkadaşlar şenol yazınca ben de bunu nette aradım buldum. Önce şenola bir sitem. Biz patiryotlar lor değil "NOR" diye biliriz. Bu düzeltmeyi yaptıktan sonra aşağıda tarifini verdiğim ve benim de babaanemin yaptığı adını şuan kahırlamadığım fakat gçen bir boşnak lokantasında yeyince o zevki keyfi yeniden aldığım "SOKA" isimli nefis şeyden bahsetmek istedim.
Bizim nora benziyor içinde biber var.Tabi yapılışı farklı.Bir hafızanızı zorlayın bakalım bu tadı hatırlayanlar olacak mı.Bu arada kervan et ahmetin sevgili eşi meryem de boşnak olduğundan bunu iyi bilir(e paralelinde ahmet' te)bana da sözü var ..bekliyorüzzz ahmetttt
Tarif:
"4 litre koyun sütü 75 gr. tuz 4 adet dolmalık biber(
Süt ve tuz birlikte kaynatılır, soğumaya bırakılır. Biberlerin ağzı açılır, çekirdekleri temizlenir, yıkanır. Kapaklı derince bir kaba biberlerin ağzı yukarı gelecek şekilde dizilir. Hazırlanan kaynamış süt, biberlerin içine dökülür. Sok 20 gün oda sıcaklığında bekletilir. Bu süre içinde süt biberlerin içinde lor peynirine dönüşür. (İstenirse biberler taze kaymak ve peynir karışımıyla da doldurulabilir.) Biberler çıkarıldıktan sonra kesilerek soğuk olarak servis yapılır. Hazırlanan Sok turşusu daha sonra buzdolabında saklanmalı ve azar azar tuzlu süt eklenmelidir."
BIRDE LUC VARDI AMA YINE BIBERLI, SADECE YEDIGIM ICIN TARIF YOK.
Lorlu Ezme tarifi / Salata/Soslar
Lorlu Ezme tarifi / Salata/Soslar | ||||||||
| ||||||||
Hazırlanışı | ||||||||
1 su bardağı lor peynirini,2 adet rendelenmiş salatalık,1 demet ince kıyılmış dereotu,yarım limonun suyunu ve yeterince tuzu karıştırın.
Çukur bir kaseye sıkıştırarak,doldurun.Kaseyi servis tabağına ters çevirerek,lor peynirli kaışımı çıkarın.Üzerini kırmızıbiberle süsleyip,servis yapın. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder