BULGUR YAPIMI
Bulgurluk buğday, yörede “sarıbursa” denilen kırmızı, sert buğdaydan olur Buğday kalburlardan elenir Elendikten sonra suda yıkanır, kara kazanlarda hedik yapılır Evin damına serilen bezler üzerinde kurutulur Sonra içindeki ot tohumları vb temizlenir Daha sonra değirmene götürülerek, dinkte döğdürülür, kabuğunun çıkması sağlanır Savrulur ve öğütülür, “bulgur” adını alır Eve getirilen bulgur, kalburlarla savrulur, savrulma sonucu çıkan kepekli bulgura “pıtpıtı” veya “pıtik” denilir Sonra bulgur elenerek boylara ayrılır:
1- Baş bulgur (iri bulgur, irinti) : Dolma yapımı, batırma, pilav ve tevek sarmasında sıklıkla tercih edilir
2- Orta bulgur : Pilav vb de tercih edilir
3- Düğür (düğürcek, simit, sümüt) : Bulgurun en ufağıdır Özellikle yaşlılar, dişi kalmayanlar simit bulgurdan yapılmış pilavı tercih ederler Düğürden kısır, çiğ köfte de hazırlanır
4- Pıtpıtı (pıtik) : Pıtpıtı çorbası yapıldığı gibi, hayvanların yemlerine de katılarak değerlendirilir
5- Bulgurun ölüsü : Bulgur elenirken baş bulgurdan daha iri, genellikle haşlanmış buğdayın ikiye bölünmüşü en üstten el ile toplanarak ayrılır Buna bulgurun ölüsü denilir Pilav yapımında kullanıldığı gibi baş bulgura karıştırılarak da kullanılır
Bulgurları korumak için bulgur çeşitlerinin konulduğu bez torbaların içine az miktarda tuz karıştırılır
GENDİME (DÖĞME)
Kaynatılmış buğdaydan yapılır Bu haşlanmış buğday değirmen sokularında döğülerek elde edilir Bundan çorba ve aşure yapılır
YARMA (KÖFTELİK)
Buğday değirmende sokuda döğdürülür Unlu bir görünümdedir Köfte yapımında kullanılır
YARMACA
Kara nohut el değirmeninde çekilerek iki parçaya bölünür Bu nohut türü çorba ve pilav yapımında kullanılır
Bazı tahıllardan taze olarak (firik) yararlanıldığı gibi arpa, buğday ve nohutun kavurması da yapılır
NOHUT KAVURGASI
Nohut önce tuzlu suda ıslanır Tencerede biraz haşlanır Ekmek sacı içine dökülerek, süpürge ile karıştıra karıştıra kavrulur
BUĞDAY KAVURMASI
Buğday saçta kavrulur İçine susam da katılabilir
ARPA KAVURGASI
Siyah arpa bir harar çuvalına konularak yere çarpıla çarpıla kabuğunun soyulması sağlanır Sonra savrulur Bu yapıldıktan sonra ekmek sacının içinde kavrulur
BUĞDAY FİRİĞİ
Olgunlaşmaya yüz tutmuş buğday başakları saplarıyla birlikte toplanır Ateşte ütülerek kızartılır Sonra başaklar avuç içinde ovalanır, savrularak taneler alınır ve yenilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder