1 Aralık 2015 Salı

AJVAR

Ajvar (Göçmen Sosu)


Yaz aylarının bitip sonbahar aylarına girdiğimiz şu günlerde kışlık hazırlıklarınız son hızla devam ediyor farkındayım..
Harıl harıl kış için neler yapabilirim, dondurucuya neleri nasıl koysam ,tarhana nasıl yapılır ya da domates sos nasıl yapılır gibi aramalarla bloğu karış karış gezdiğinizin farkındayım..
İyi de yapıyorsunuz fırsat bu fırsat taze taze domatesleri ,biberleri patlıcanları ya da kompostolukları değerlendirmenin tam zamanındayız.
Rabbim ağız tadıyla tüketmeyi de nasip etsin inşallah..   
*
Aslında benim de şu sıralar sizden bir farkım yok..
Son 3-4 senedir bendeki kışlık hazırlık gayretini görmelisiniz..
Hazırlarken aslında yoruluyorum ama çokta zevk alıyorum..
Bunda eşimin yardımlarının da payı var haksızlık etmeyeyim.
Soslar, tarhana, reçel, marmelatlar ve kompostoluklar bir kaçta turşu ekledim mi yeter sanırım..

Sizde farklı neler var?
Aslında bloğu ziyaret eden herkes yorum bölümüne kışlık neler yaptığını yazsa
 fikir olarak iyi olmaz mı ne dersiniz?  Hadi bakalım sessiz izleyici pamuk eller klavye ye..


Bugün size daha önce tarifini verdiğim Lutenitsanın kardeşi Ajvar'ın tarifini vereceğim.. 
Ajvar da Lutenitsa gibi kahvaltılık bir sos yapılışları da hemen hemen aynı ama bir kaç malzeme eksik.

Ajvar özellikle balkan ülkelerinde evlerde çok yapılan hafif acılı közlenmiş biber patlıcan ve domatesle yapılan ezme bir sostur.. 

Malzemeler
2 kilo domates
3 kilo kırmızıbiber
2 kilo patlıcan
3 iri kuru soğan
1 baş sarmısak
Yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı zeytin yağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz ,karabiber

Yapılışı
Patlıcan ve kırmızı biberleri fırında közleyip kabuklarını soyalım..
Ufak ufak doğrayalım..
Kuru soğanı ve sarmısakları minik minik doğrayalım sıvı yağda yumuşayana kadar kavuralım.
Domatesleri yıkayıp rendeleyelim ve kavurduğumuz soğana ilave edelim.
Közleyip, doğradığımız patlıcan ve biberleri de kaynamaya başlayan domatese ilave edelim.
Bu şekilde de sosumuzu bir kaç taşım kaynatalım..

Ajvar sosumuzu el blenderi ile  sürülebilecek kıvama getirelim..(üst fotoda gördüğünüz gibi)
Sosumuzun hala suyu varsa suyunu çektirene kadar kaynatalım.(Ben domateslerin suyunu süzdürdüğüm için çok fazla kaynatmaya gerek duymadım)
Kaynatma işlemimiz bitince soğumasına fırsat vermeden temiz kavanozlara sosumuzu yeteri kadar koyalım ve kapaklarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirelim..
Bir gün bu şekilde ters olarak bekletelim ki kapaklar sıcaklığın etkisiyle sıkıca kapansınlar..

Sosumuz bu şekilde kışlık olarak kullanıma hazırdır.. 
Kavanozlarımızın kapaklarını ertesi gün sıkıca kapanmış mı kontrol ettikten sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayabiliriz.. 


Bir kaç önemli nokta........
*Domatesi rendeledikten sonra bir süzgeç üzerinde bekleterek suyunun süzülmesini sağlayın ve bu şekilde kullanın. Bu şekilde çok sulu olmayan bir sos elde edebilirsiniz. Süzülen suyu ise daha sonra çorba yada yemek yaparken kullanabilirsiniz..
*Bu sos özellikle kahvaltıda ,et ve tavuk yemeklerinin , makarnanın yanında ve hatta kanepelerinizin üzerinde sunulabilecek bir sostur..
* Ajvar sosunu kışlık değilde yemek için günlük yapacaksanız malzeme miktarını azalttıktan sonra sosu kavanoza koyduğunuz zaman ağzını zeytinyağı ilave ederek kapatırsanız buzdolabında uzun süre bozulmadan dayanacaktır.
*Soslarınızı yarım litrelik ya da 250 litrelik kavanozlara koyarsanız bozulmadan kolayca tüketebilirsiniz..
*Sos acılı da güzel olur acılı seviyorsanız acı biber ilave edebilirsiniz.
* Közleme işlemini fırın yerine köz ateş üzerinde yada mangalda yaparsanız sosunuzun aroması daha lezzetli olacaktır.



AJVAR SOS TARIFI

AJVAR SOS TARIFI AJVAR SOS TARIFI
AJVAR SOS TARIFI

Ajvar Sos, harika bir kahvaltılık ve hatta abartayım, yanında ekmekle tek başına bir öğün olabilecek kadar güzel..
Önceden denemediyseniz mutlaka deneyin derim..Henüz biberin de patlıcanın da mevsimi geçmedi.
Misler gibi hazırlayın kavanozlarınıza , kışın kahvaltılarınızda ekmeklerinizin üzerinde size eşlik etsin..
Evet itiraf ediyorum, biraz zahmetli ama sonuç emeklerinize değiyor. Yalnız kapaklara dikkat edin, bu aralar falsolu kapaklara çok rastlanıyormuş, aman emekleriniz boşa gitmesin..
Bu sosu makarnalarda, ızgara etlerde, tavuk ve köfte sosu olarak, dip sos veya meze gibi de kullanabilirsiniz..
Ekmeği kaçıracaksınız dikkat :)
Özellikle Balkanlarda sıklıkla yapılan ve severek tüketiliyor.Sırbistan da sanayisi ve sektörü varmış.
Sirke, sarımsak ve sıvıyağla zenginleştirilmiş bir çeşit biber salçası ama közlenmiş biber ve patlıcan farklılaştırıyor bu sosu. Ülkemize Balkan göçmeni vatandaşlarımız vasıtasıyla tanıtılmış.
Suyunu çektirmek için kaynatırken aman dikkat edin dibine tutmasın, sürekli karıştırmak gerekiyor.
Kışlık domates soslarını hazırladığımız yöntemle benim yaptığım gibi kavanozlara koyup saklayabilirsiniz de ayrıca...
Ben bu saklama işlemini yaparken telefonla konuştuğum için dalmışm, tabağa fotoğraf için bir miktar ayırmadan hepsini kavanozlara doldurup kapatıp, ters çevirmişim.!!! Pes valla :) Tabakta bir görüntü veremedim size ama tarif edeyim koyuca biber salçası kıvamında :)
Hadi geçelim sosumuza...



AJVAR SOS TARİFİ

Malzemeler:

  • 3 kg biber
  • 2 kg patlıcan
  • 1 kg domates
  • 7-8 diş sarımsak
  • 3 adet irice kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı tuz (tadını kontrol edip az ise ilave edin)
  •  karabiber 

Ajvar Sos nasıl yapılır?

  1. Biberlerin saplarını içe doğru bastırıp sağa sola kıvırarak çekirdek yatağını temizleyelim ve yıkayalım
  2. Patlıcanları da yıkayıp yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisinde 240 derecede 10-15 dakika közleyelim
  3. Fırın içinde soğutup  kabuklarını soyalım ve ince doğrayalım
  4. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda, doyulmuş ve ince doğranmış sarımsaklarla birlikte soteleyelim
  5. Kabuklarını soyup minik küp doğradığımız domatesleri ekleyip onu da biraz pişirelim
  6. Patlıcan ve biberleri ve kalan malzemeyi ekleyip karıştıra karıştıra kaynatalım
  7. Biraz pişince el blenderi ile fazla ezmeden karıştıralım
  8. Koyulaşana kadar pişirelim
  9. Ben inerken karabiberi üzerine iri çekerek ilave ettim.
  10. Temiz kavanozlara-kapaklarına mutlaka dikkat ederek- doldurup kapaklarını sıkıca kapatalım ve ters çevirip bekletelim
  11. Ertesi gün çevirip, kış için uygun bir ortamda saklayalım
Afiyet olsun


























.

Hiç yorum yok: