1 Aralık 2015 Salı

PİNCUR

PİNDJUR/PİNCUR SOS TARİFİ
GÜNÜN SÖZÜ: “Sanma ki dert sadece sende var. Sendeki derdi nimet sayanlarda var." Mevlana
Lütenitsa, ajvar sos, pindjur sos aslında üç kardeş sos. Ufak tefek ayrıntılarla birbirinden ayrılıyor bu soslar. Balkanlarda ve Avrupa’da bu tür sosların yapımı epeyce yaygın. Lütenitsa sosun tarifini daha önce sizlerle paylaşmıştım.
Ev yapımı pindjur sos da gerçekten lezzetli bir sos oldu.  Bilenlerin bileceği üzere market raflarında gördüğümüz birçok sos, salça ve kola türü içeceklerde sodyum benzoat denilen küflenmeyi önleyici bir madde kullanılıyor. Sanırım neden hastalıkların bu denli arttığı belli. Daha belki de bilmediğimiz birçok koruyucu ürün kullanılıyordur.
Sağlıklı ve doğal beslenmek için mevsiminde olan sebzelerle bu tür kış hazırlıkları yapabiliriz. Evde hazırlanan sosların tadı inanın hazırlarda hiç yok. Üstelik kış için konserve sos yapımı hiç de zor değil. Hepsi birbirinden lezzetli sos çeşitlerine elhamdülillah sayfamızda bulabilir ve yapabilirsiniz. Hepsi denenmiş ve beğenilmiş sos tarifleridir. 
Bu sosa kavrulmuş kuru soğan koyan var. Ancak soğan konservelerde beklemeyle birlikte çok iyi netice vermiyor. Bu yüzden kullanmadım.
Nette farklı, değişik sosların yapımını araştırırken bazı blog arkadaşlarımın malzeme ölçülerini tane olarak verdiklerini gördüm. Açıkçası bu duruma epey şaşırdım.  Çünkü bu tür soslar kışlık olarak çok miktarda yapılan soslar. Benim kullandığım bu ölçüyle bile topu topu 5 kavanoz sos çıktı. 
Bu sosu kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi kanepe hazırlamada da kullanabilirsiniz. Çay saatlerinizde imdadınıza bir parça ekmek ve beyaz peynirle yetişecek bir tarif. Benden söylemesi. 
Malzemeler/ 5 adet yarım litrelik kavanoz ölçüsü
3 kilogram patlıcan
2,5 kilogram kırmızıbiber/kapya biber
 2,5 kilogram domates
2 baş sarımsak
2 tatlı kaşığı pul biber ya da (50 gram acı cin/arnavut biberi)
1,5 yemek kaşığı turşuluk tuz (ben Çankırı tuzu kullandım)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı karabiber
Pindjur/Pincur Sos Nasıl Yapılır?
Patlıcan, kırmızıbiber ve domatesi yıkayalım.
Domatesleri robotta çekerek püre kıvamına getirelim.
Büyükçe bir tencere içerisine domates püresini koyalım. Domatesi pişirmek üzere ocağa koyalım. Kıvamı koyulaşana kadar pişireceğiz.
Domatesin miktarının yarı-yarıya azaldığını göreceksiniz.
Bu arada; patlıcanları ve kırmızıbiberleri közleyelim.
Patlıcanların birkaç yerinden bıçak batıralım.
Patlıcanları fırında ya da ocak üzerinde közmatikte közleyelim. Ben yarısını ocak üzerinde közledim. Yarısını da fırında közledim.
Kırmızıbiberleri alüminyum folyo serdiğimiz fırın tepsisine koyalım.
Fırını en son ısıya ayarlayıp, biberleri fırına sürelim. Üzerleri közlenene kadar tutalım.
Kırmızıbiberleri fırından alınca üzerine ikinci bir tepsi kapatarak kabukların yumuşamasını sağlayalım.
Ilınınca kabuklarının çok daha kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Bir kap içerisine su koyalım. Kırmızıbiberlerin kabuklarını soyarken ve çekirdeklerini temizlerken arada elimizi bu suya batırarak temizlersek, işimizin çok daha kolaylaştığını göreceksiniz.
Közlenmiş patlıcanların kabuklarını da soyalım.
Köz kırmızıbiber ve köz patlıcanı bir süzgeç içerisine koyarak fazla suyunu salmasını sağlayalım.

Köz patlıcan, kırmızıbiber ve sarımsakları robotta çekerek püre kıvamına getirelim.
Ocakta bir taraftan kaynamakta olan domates sosuna bunları ilave edelim ve karıştıralım.
Pindjur/pincur sosumuza kaya tuzu, toz şeker, karabiber, pul biber ve sirkeyi katalım.
Puf puf kaynamaya başlayınca kavanozlara doldurma vakti gelmiş demektir.
Ben közlediğim sebzeleri fırından alıp, fırını kapattıktan sonra yıkadığım kavanoz ve kapakları fırına koyarak bir süre beklettim.
Sıcak haldeki kavanozu mutfak havlusu yardımıyla alıp, ocak üzerinde kaynamakta olan pindjur/pincur sostan kaşıkla dolduralım. Kavanozun bilek kısmına kadar sostan dolduralım.
Daha sonra yine sıcak haldeki kapağı kapatalım. Bir örtü üzerine kavanozu ters çevirmeden, dik bir şekilde koyalım.
Sos bitene kadar kavanozlara bu şekilde dolduralım.
Daha sonra sos kavanozlarının yavaş yavaş soğuması için üzerlerini tekrar örtüyle sararak kapatalım.
Oda ısısında tamamen soğuduktan sonra güneş görmeyen serin bir yere kaldıralım.
Kışın kullanmak için açtıktan sonra pincur sosumuzu buzdolabında muhafaza edelim.
AFİYET OLSUN... 

KAHVALTILIK (PİNCUR SOS)

Malzemeler:
2 kg kırmızı (kapya biber)
2 kg patlıcan
3 kg domates
Yarım su bardağı zeytinyağı
8 diş sarımsak
1 büyükçe kuru soğan
Tuz-karabiber

Biberlerin ve patlıcanların közlenmesi gerekiyor ve bu süreç biraz zorlu.Ben 200 derece fırına atıyorum önce.Biraz içleri pişip yumuşadıktan sonra köz matikte közlüyorum ki köz kokusu sinsin.Hiç közmatik kullanmadan fırında da pişirebilirsiniz isteğinize kalmış.
Patlıcanlar ve biberler piştikten sonra; patlıcanların kabuklarını,biberlerin kabuk ve tohumlarını ayıklayın.Sebzeleri keskin bir bıçakla ezercesine ufak ufak doğrayın.Domatesleri de kaynar suda bütün bütün haşlayıp (yaklaşık 10-15 dakika) içleri biraz yumuşayınca soğuk suya atıp şoklayın.(domates sosu yapımı mantığının aynısı) Büyükçe bir tencereye zeytinyağını ve ufacık doğradığınız soğan ve de sarımsakları alıp soteleyin.Üzerine doğradığınız domatesleri ekleyip blenderdan geçirin.En fazla 15 dakika kadar kaynasın.Kaynama esnasında köpüklerini alın.Sonrasında közlenmiş doğranmış kapya biberleri ve patlıcanları ekleyin.Tuzunu,karabiberini atın.5 dakika sonra ocağın altını kapatın.Ayrı bir tencerede az su ile kaynatıp steril ettiğiniz sıcak kavanozunuza 2 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve ağzını sıkıca kapatın.Havlu kağıt üzerinde (kapak aşağı gelecek şekilde baş aşağı) kavanozlarınızı 1 gece bekletin.Ertesi gün kavanozdan sızıntı yoksa işlem tamamdır.

PİNCUR TARİFİ

PİNCUR TARİFİ

                         Ramazan ayının girmesiyle sahurda yemek için balkanlara özel bir tarif pincur bir çeşit kahvaltılık salça yaptım.  Bu arada ramazan geliyor diye bir taraftan boya badana yaparken bir taraftan da salça yapımına başladım. Yapalı 15 günü buldu ama boya badana temizlik derken şimdi paylaşa bildim.


malzemeler:

                      4 kg kırmızı biber
                      2 kg domates
                      2 kg patlıcan
                      1 kg havuç
                      10- 15 acı biber 
                      1 limon
                      6 diş sarmısak
                      tuz
                      sıvı yağ
                      

yapılışı:

                Biberleri patlıcanları közleyip ayıklıyoruz. Közlemek için köz tavası kullana bilirsiniz. Bizim çatı katında kuzinemiz olduğu için ben kuzinede közledim. Havuçları suda haşlıyoruz. Domatesleri ister rendeleyip isterseniz kesik atıp sıcak suda 3 dk bekletip soğuk suya atıp kabuklarının kolay soyulmasını sağlayıp, domates, havuç, patlıcan ve domatesi püre haline getiriyoruz. Blender yada kıyma makinesi kullana bilirsiniz. Tencereye koyduğumuz bu harcın içine sarmısakları dövüp atıyoruz. tuz ve limonu ekleyip içine sıvı yağ ekliyoruz. Limonu da sıkıp tencereye ekliyoruz. Acı biberleri ince ince doğrayıp içine ekliyoruz. 3 - 4 saat suyunu iyicene çekene kadar kaynatıyoruz. Kavanozlara yerleştirip üzerine sıvı yağ koyup kapaklarını kapatıyoruz. Konserve yapıp uzun süre kalmasını sağlıyoruz. İster bir tencereye sıcak su koyup içine kavanozları koyup çıkartın ve ters çevirip vakumlanmasını sağlayın. Yada benim yaptığım gibi daha kolay bir yöntemle bulaşık makinesine koyup en sıcak ayara  ayarlayıp çalıştırın . Yıkama bitince bir havlu üzerine ters çevirip soğumasını sağlayın böylece uzun süre mutfakta serin bir köşede saklaya bilirsiniz.

                 Kavonozları seçerken ufak kavanozlara koyarsanız daha çabuk tüketmiş olursunuz bozulmasını engellersiniz. Bu pincur salçasını makarna sosu olarak ta kullana bilirsiniz. Hazır ketçapları kullanacağınıza kendi yaptığınız bu sos daha lezetli ve vitaminli istediğiniz kadar korkmadan tükete bilirsiniz. Acı severler daha çok acı biber ve sarmısak ekleye bilir. 


                   Rumeliye has kahvaltılık pincur tarifi hem lezetli hemde sağlıklı bir kahvaltılık tarifi. Bir kere yapıp tüm sene boyunca keyifle tükete bilirsiniz.



Hiç yorum yok: