9 Ekim 2011 Pazar

BEZ TORBALARDA TOKAT SUCUĞU

Annem sucuğu bez torbalara doldururdu, gölgede asılı olarak kuruturduk, çok güzel olurdu. Ama yapılışı hakkında bir bilgim yok maalesef. Aklımda kalan; sucuk harcı hazırlanırdı, işte burada harca neler katılırdı hiç bilgim yok, ama saatlerce yorğrulduğunu, bir gece dinlendirildikten sonra yine uzun müddet yoğurulduğunu hatırlıyorum, bir kısmı sucuk köfte olarak tüketilmek üzere ayrılır, kalanı kasaba önceden dikilmiş bezlere doldurulmak üzere gönderilirdi.

Bezlerin cinsini bilmem ama, çarşaf gibi büyük bezleri boydan boya yaklaşık 5-6 cm. eninde katlar, kenarlarından makinada diker, yaklaşık 50cm. boyunda keserek, bir uçlarını da dikerdi. Kasap da, bu bez torbalara, kıyma makinasının ağzına boru gibi bir aparat takarak, bezi bir yandan ters yüz ederken, bir yandan sıkı sıkı harcı doldururdu.

Dolan torbaların ağızları bağlanır, eve gelince de bir leğenin içerisine üst üste istiflenerek, üzerlerine bir ağırlık konurdu. Bu ağırlık sayesinde, harcın kalan suyu akarken, sucuk torbaları da şekillenir, yaklaşık 1,5-2 cm kalınlığında, 4-5 cm eninde sucuklar meydana çıkardı Dediğim gibi onlarda gölge ve serin bir yere asılarak bir müddet kurutulurdu (ki bu bize yıllar gibi gelirdi sabırsızlıktan ).

Küflenme, bozulma falan olmazdı da bir müddet sonra (3-4 ay kadar sanırım) çok kurur ve çok zor kesebilirdik. O zamanlar buzdolabı falan da yoktu, yeteri kadar kuruyunca tel dolapta saklanırdı.

Bağırsak veya bez kullanılmasının asıl amacı geçirgen olması sanırım, buzdolabı poşetinin bu iş için uygun olduğunu sanmıyorum.

Tokat, Turhal Bez Sucuk
(EIbiseli Sucuk)

Kullanılacak Malzemeler
800 gr dana eti
200 gr koyun eti
130 gr kuyruk yağı 1/4 gr kırmızı biber
O /5 gr karabiber
4/5 gr tuz
1 gr kimyon
1 gr yenibahar
1 gr tarçın
1 gr karanfil
3 diş sarımsak
Bez torba (25 cm-8 cm 5 adet) boyasız beyaz bez

Yapılışı

Et kuşbaşı doğranarak baharatın içerisinde bir gün süreyle buz dolabında bekletilir. Daha sonra çekilerek kıyma haline getirilir. Kıyma haline getirilmiş iç hazırlanan bez torbalara bir huni yardımıyla doldurulur. Daha sonra bir merdane yardımıyla içinde hava kalmayacak şekilde üzeri düzeltilir.

Ağzı sıkıca bağlanan torbalar rüzgar alabilecek bir yere asılarak beş gün kurumaya bırakılır. Beşinci günün sonunda tekrar merdanelenip iki gün daha asılır.

Bu yedi günlük süre içerisinde baharatını alan etin rüzgarında yardımı ile içerisindeki suyu çekilmiş olur. Sucuk kendine has lezzeti ile yemeğe hazır olur.

Kaynak: Turhal yemekleri.

Not: Halen Tokat'ta bu sucuk satılmaktadır, giden gelenlerden israrla isteyiniz

Bir zamanlar çoban sucuklarının reklamı; ev sucuğunu aratmıyormuş

1887 de doğan AŞIKBABA Cumhuriyet dönemi halk ozanıdır. Asıl adı Mustafa olan Aşıkbaba 12 yıl askerlik yapmış,3 tezkere alarak gazi olarak dönmüştür. Soyadı kanunu ile İçeloğlu soyadını almıştır.1925 yılında sulu sokak semtinde açtığı Et, sucuk, pastırma satışı ve imalatı ile ticaret hayatına başlamış,1960 lı yıllarda babadan oğla devam eden, öğrendiği imalatı oğluna devretmiştir.
Mermerşahi denilen bezler kesilip dikilerek ambalaj malzemesi haline getirilir. % 100 dana etinden hazırladığımız sucuk hamuru bez torbalara doldurulup ağız kısımları klipslenir. Klima tik kurutma odalarına alınan sucuklar yaklaşık 10-12 güne yakın bir zaman sürecinde kurutma işlemi gerçekleştikten sonra geleneksel tat fermente sucuk olarak vakumlanarak satışa çıkarılmaktadır.


Eklenen Resimler

2 yorum:

guybrush threepwood dedi ki...

Teşekkür ederim bu sohbet tadındaki yazı ve güzel tarif için. Ben bunu uyguladım fakat neredeyse 1 hafta geçmesine rağmen sucukların dışı hala yumuşak ve içleri hamur kıvamında. Akşam balkona asıp sabaha kadar kalmalarını sağlıyorum çünkü balkon gündüz çok güneş alıyor. Yağı mı fazla oldu acaba veya nerede yanlış yapmış olabilirim?

guybrush threepwood dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.