9 Ekim 2011 Pazar

yarmalı tarhana ve bulgur

TARHANA YAPIMI

Buğday dövülerek kepeği alınır. Kepeği çıkartılmış yarma (döğme) hanımlar tarafından kaynatılıp, pişirilir. Pişirilen yarma temiz bir bez üzerine alınır. İçerisine yoğurt ve nane türü baharatlar katılmış mayalı hamur ile iyice karıştırılır ve bir gece mayalanmaya bırakılır.
İkinci günü hanımlarca avuç içi kadar alınıp şekil verilerek bez ve buğday sapları üzerine serilerek güneşte kurumaya bırakılır. Tarhana yapımı böylece tamamlanmış olur.
Genellikle kış mevsimi ( diğer mevsimlerde ender olur.) tarhana çorbası yapılarak içilir. Pişirilen çorbanın üzerine sade yağla (tereyağı) anık isteğe göre kavurma kızartılarak dökülür. Bunun tadı bir başkadır. Çorba içine istenilirse şeker pancarı da dilimlenerek konulabilir

BULGUR
İri taneli buydağdan (Sarıbursa- Kunduru denilen ) ailenin ihtiyacına göre 6-12-18 ölçek(kırat) bulgur yaparlar.
Buğday kaynatılıp kurutulduktan sonra; 1980 yılı öncesinde taş sokularda ve 3-4 kişinin ellerinde ki ağaç tokmaklarla döğerek kepeğini ayırdıkları bulgur, daha sonraları atların dönderdiği taş değirmenlerinde ( mansere ), günümüzde ise sanayi değirmenlerinde yine döğülerek çeşitli cinslerine ayrılır. Daha sonra kepeği alınmış bulunan bu bulgur evlerdeki el taşı denilen ve hanımların el yordamıyla çevirdiği küçük değirmende ufaltılıp, elenerek baş, orta, ve simit(ince) denilen bulgur türlerine dönüşürdü. Günümüzde bu işlemlerin hepsi Elektrikle çalışan bulgur değirmenlerinde yapılmaktadır. Gelir düzeyi yükselmiş olduğundan bulgur, eskiden olduğu gibi artık fazlaca yapılmamaktadır.

Hiç yorum yok: