27 Ağustos 2008 Çarşamba

biber kurutma

Şanlıurfa'da kış hazırlıkları

Şanlıurfa'da, evlerde kış hazırlıkları başladı. Evlerde dolma yapımında kullanılan patlıcan, acur ve biberler kış aylarında tüketilmek amacıyla kurutulmaya başlandı.
Kurutmalık sebze satan Müslüm Demirkol, Şanlıurfalı hanımların yemek çeşidinde ve yapımında Türkiye'de önde geldiklerini bildirerek, "Zengin bir mutfağa sahip olan Şanlıurfalılar, yaz aylarında üretilen sebzeleri kurutarak kış aylarında kullanılmak üzere saklıyor. Biz de hanımların boş yere zaman harcamasını önlemek ve özellikle gurbetçi hanımların isteklerini karşılamak için kuruttuğumuz patlıcan, salatalık ve biberleri satmaya çalışıyoruz" dedi. Demirkol, sebzelerin en ucuz olduğu Ağustos ve Eylül aylarında satın alınarak kurutulduğunu kaydetti.

Demircinin geleneksel yemek kültüründe yer alan salça ve biber kurutulmasına başlandı. Yaz aylarında, bol bulunan bu sebzelerin kış aylarına hazırlanma çalışmaları hızlanırken her evde bir koşuşturma ve telaş devam ediyor.
Salça ve kuru biberin yanında konserve imalatının da yoğun olarak yapıldığı Demirci de sezonda 5 kamyon konserve şişesinin satıldığı belirtiliyor.
Küresel ısınma sonucunda sebzelerin fiyatları çok aşağıya inmez iken, salçalık domates 0,25 YTL. ile 050 YTL arasında değişirken kurutmalık biberin kilosu 0 70 YTL ile 1.00 YTL arasında değişiyor.
Demircinin bazı köylerinde başlayan uygulama ile kuru biber imalatı da başladı. Kuru biberin kilosunun 70.-YTL. den satılması bekleniyor.

Hiç yorum yok: