27 Ağustos 2008 Çarşamba

resimlerle bulgur yapımı

BULGURUN RESİMLERLE YAPIM AŞMALARI
***************************************************
BULGUR YAPILACAK BUĞDAY ÖNCE ORTA ÇEŞMEDE YIKANIR
***************************************************
BULGURLUK BUĞDAYIN KAYNATILMASI
BULGURU KAYNATIRLAR
Bulguru kaynatırlar,
Serine yaylatırlar,
Bizde adet böyledir
Güzeli oynatırlar
çirkini söyletirler.

***************************************************

BULGURUN SERİLEREK KURUTULMASI
**************************************************
BULGURUN AYIKLANMASI
***************************************************
KARINCALI KÖYÜNDE DİBEKTAŞI (SOKU)
Karıncalı Köyü
Taşa koydum bulguru
Çevir, Çevir dönmüyor
Kör olası zalim Anam
Sevdiğime vermiyor
Taşa Koydum Bulguru
Tokmakla Dövülsün diye,
Sevdiğin Oğlan Görünce
Birazcık Sevinsin diye.
***************************************************
KARINCALI KÖYÜNDE BULGUR DİBEKTAŞINDA DÖĞEN KADINLAR
***************************************************
ELLE ÇEVİRİLEREK BULGUR YAPILAN TAŞ DEĞİRMEN
***************************************************
TAŞ DEĞİRMENDE BULGUR ÇEKEN KADINLAR
t
***************************************************
BULGUR VE BULGUR PİLAVI
***************************************************
RESİMLERLE BULGURUN YAPIM AŞAMALARI GÖRDÜNÜZ
AFİYET OLSUN.

kırşehir karıncalı köyü sitesinden alınmıştır
.
karincalikoyu.com.
benim gibi görmeyen bilmeyenler için

.

Geçimini buğday öğüterek sağlıyor

Yazı Boyutu : 8 Punto 10 Punto 12 Punto 14 Punto
Malazgirt İlçesi'nin Analıhoca Köyü'nde yaşayan İsmail Çokşeker (60) sonbahar mevsiminde köy köy dolaşarak bulgur öğütüyor.

Muş'ta, hasat mevsiminin bitmesinin ardından bulgur eleyen kadınlar yağışlar başlamadan kış hazırlığını tamamlamaya çalışırken, bulgur öğütme makinesiyle köy köy dolaşan İsmail Çokşeker, geçimini sağlamak için kilometrelerce yol kat ediyor. Buğdayları yıkayıp kaynattıktan sonra makinede çekip elekten geçirerek, pilavlık ve köftelik olarak ayırdıklarını söyleyen kadınlar, kış mevsiminin uzun ve sert geçtiğini bu nedenle hazırlıkları biran önce tamamlamak istediklerini bildirdi.

Sonbahar mevsiminde yaklaşık 2.5 ay süreyle köy köy dolaşıp kilometrelerce yol kat ederek kaynatılmış buğdayları makinede çekip bulgur haline getirerek para kazandığını aktaran Çokşeker, "Çiftçilik yaparak geçimimi sağlıyorum. Ancak bulgur makinesiyle sonbahar mevsiminde buğday öğüterek bulgur yapıp para kazanıyorum. Bir teneke buğdayı 1 YTL'ye çekiyorum. Genellikle hasat mevsimi sonrasında yani sonbaharda çok yoğun oluyorum. Bazı günler 100 YTL bile kazandığım oluyor. Yaşıma göre kolay bir iş değil ama çalışmak zorundayım" diye konuştu.
BULGURLU KÖYÜ BULGUR SOHUSU VE TAŞ SETEN,,komşu köylerden,komşu köylerden,Azbuz
bulgur sokusu ve taş seten.
taş setende ne olaki?.
taş seten bu imiş.

Varto ilçesinde kışlık erzak hazırlığı yapan vatandaşlar, kendi imkanları ile büyük taş parçasının içinde oyulmuş çukurda dövdükleri buğdaydan bulgur yapıyorlar.


Akçatepe köyü sakinleri tarladan biçtikleri buğdayları yıkayıp kuruttuktan sonra kaya parçası içinde oyulmuş çukurun içinde ağaç tokmaklarla döverek öğüterek bulgur yapıyorlar. Makine olmadığı için ilkel yollarla buğdayı öğüttüklerini belirten Akçatepe köyü sakinlerinden Fatma Turan, 70 yaşında olduğunu ve bu güne kadar hep böyle bulgur elde ettiklerini söyledi. Turan, "Ben kendimi bildim bileli buğdayı tarladan topladıktan sonra yıkıyoruz ve kazanların içinde kaynattıktan sonra kurutuyoruz. Güneşte bir kaç gün kalarak kuruyan buğdayı oluklu taşta dövmeye başlıyoruz. Ağaç tokmaklarla ve insan gücüyle dövülen buğdayı, bulgur kıvamına gelene kadar öğütüyoruz" dedi.


Köylerinde kışlık bulgur ihtiyacını ilkel yollarla temin ettiklerini belirten Ayhan Tiryaki ise yaptığı açıklamada, imkanları olmadığı için teknolojiden faydalanamadıklarını söyledi.

.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

böyle güzel bir blog bulmuş olmak beni ne kadar mutlu etti bilemezsiniz?