27 Ağustos 2008 Çarşamba

gış hazırlığı

KASABAMIZDA YAPILAN KIŞ HAZIRLIKLARI

a) Pekmez kaynatma: Bağdan üzüm toplamaya bağ bozmak denir. Bağ bozumundan
sonra eve getirilen üzümler oluklara konularak kadınlar tarafından ezilir. Üzümün suyu kazana akar, üzümün suyunu çekirdekten arındırmak için süzülür, başka bir kazanda kaynatılır. Üzüm pekmezi yapılırken üzüm suyunun içine beyaz toprak veya elenmiş kil atılır. Kaynatılan pekmez küplere konur.
b) Zahire hazırlıkları: Kasabada çiftçilik yapanlar harmandan sonra zahireleri ambarlarına katarlar. Kasabada buğday satmak amacıyla ekin ekilmez . Kendi yiyeceklerini karşılayabilmek için ekilir. Çiftçilik yapmayan aileler ise kış hazırlığı olarak zahire satın alırlar, ve öğütülerek yada zahire olarak saklanır.
c) Bulgur hazırlığı: Harmanda veya evde buğday kalbur ile elenir, yıkanır taş v.b. temizlendikten sonra bir kazanda kaynatılır. Pişen bulgur damlara çul üzerine serilir, kurutulur ve tekrar daha önce gözden kaçmış olan taş v.b. şeylerden temizlenir. Değirmene götürülür. Değirmende bulgur su ile ıslatılır ve makineye bulgur dökülür. Makineden çıkan bulgur tekrar güneşe serilir, kurutulur. Sonra kepeği savrulur ve pilav yapmak için hazır hale gelir. Ayrıca değirmende su ile ıslatılmadan da bulgur çekilmektedir. Bu şekilde bulgurlukta kepek bulunmaz un bulunur. Pilav yapabilmek için bulgur elenir ve undan ayrılır. Bulgur unu şeker ve su ile karıştırılarak leziz hale getirilerek daha çok çocuklar tarafından yenilmektedir.
d) Dövme: Buğday, bulgurda olduğu gibi dövme içinde temizlenir. Temizlene buğday mahallenin dibek taşların dökülür ve su ile ıslatılır. Islatılan buğday tokmaklarla karşılıklı olarak iki kişi tarafından dövülür. Tokmak sallamak zor iş olduğu için komşular birbirleriyle yardımlaşırlar. Dövülen buğdayın kabuğu soyulunca iş tamam olmuştur. Dövme ile dövme çorbası, aşure ve keşkek yemekleri yapılabilmektedir. Artık keşkek evlerde pek yapılmaz. Keşkek denilince akla düğünler gelir. Düğünlerin baş yemeğidir.
e) Tarhana; Dövülen buğdayın bir kazanda içine ayran bırakılarak kaynatılması ile hazırlanır. Hazırlanan tarhana soğutulmaya bırakılır. Soğutulan tarhana kadınlar tarafından ayran kullanılarak yoğrulup elleriyle yuvarlak şekil verilerek güneşte kurutulur. Tarhana hazırlanır bu kızartmalık ve çorbalık olarak kullanılır.
f) Diğer Kış Hazırlıkları: Kış hazırlıkları arasında sebze kurutmak ta vardır. Biber, fasulye, patlıcan kurutulur. Fasulyenin içi çıkarılarak kurutulduğu gibi içi çıkarılmadan fasulye parça parça ayrılarak ta kurutulur. Lahana, salatalık, biber, domates den de turşu hazırlanır.
- Fasulye, erik, patlıcan konserveleri de yapılmaktadır.
- Hamur işi olarak erişte kurutulur ve kesilir. Erişte şöyle yapılmaktadır. Yumurta ile hamur yoğrulmakta ve hamur yufka şeklinde açılmaktadır. Hamur yufka şeklinde açıldıktan sonra pişirilmeden kurutulur. Kuruyan ekmekler bıçakla doğranır.
- Kasabada halkın çoğu yuka (yufka) ekmek yediği için kış için yufka ekmek hazırlanmaktadır. Ekmek 3-5 komşunun yardımıyla eylenir.
- Yukada hazırlanır. Yuka için yoğrulan hamur hafifçe açılır ve kurutulmak üzere serilir. Kuruyup hafifçe açılan hamur saç üzerinde kızartılır.

Hiç yorum yok: