27 Ağustos 2008 Çarşamba

tarana

Sofralarımızın Damak Tadı Tarhana





Her köyde yapılan kış hazırlıkları Taraklı'nın Duman Köyünde de yapılmağa başlandı. Kış hazırlıkların içinde yiyeceklerden en önemlilerinden biri de tarhana çorbasıdır. Hemen hemen her köyün her hanesinde yapılan tarhananın yapılışını Emine Ateş (70) şöyle anlattı: “buğday ununun sütle kaynatılmasından sonra oluşan hamur yoğurt ile yoğrulur. Hazırlanan hamur tekneye konulur, bir gün bekletilir. Ve katılaşan hamur parçalar halinde çarşaf üzerine güneşe serilir. Güneşte iyice kuruyan hamur elle ufalanarak küçük parçalar haline getirilir. Küçük parçalarda iyice kurutularak elle tekrar ufalanır ve daha küçük parçalara ayrılır. Küçük parçalar kalburdan geçirilir ve tekrar kurutulur. Güneşte iyice kuruyan tarhana toplanır bez torbalara konulur. En önemli yiyeceğimiz ve sofraların ilk yemeği tarhana çorbası hazır hale gelmiş olur”dedi.

Hiç yorum yok: