KERGE (Bağ Bozumu) Bastık (Pestil), Cevizli Sucuk, Kesme, Kırma ve Pekmez

Kerge ;Bağlarda toplanan Üzümün sıkılmasıyla başlayan Pekmez, Bastık, Cevizli Sucuk, Kesme, Kırma gibi ürünler elde edilen dönemlerdir. Bölgemizde onlarca çeşit üzüm arasında en çok üretilen üzüm çeşidi olan Şire üzümü kerge de en çok kullanılan üzümdür.

                Üzüm sıkılarak elde edilen üzüm suyu kazanlarda farklı yöntemler ile kaynatılır, bu yöntemler elde edilmek istenen ürünlere göre değişmektedir. Genel olarak 3 farklı türde pekmez üretimi vardır.

·         Gün Pekmezi

·         Kara Pekmez

·         Teşt Pekmezi


Gün Pekmezi 

Ham üzüm suyu büyük kazanlarda Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve Kazanda kaynayan üzüm suyu Sinilere (Tepsilere) alınarak güneşe konur bu üzüm suyu günlerce güneşte kalarak Pekmez şekline üretimi en zor pekmez türlerindendir.

Kara Pekmez 

Ham üzüm suyu büyük kazanlarda Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve Kazanda kaynayan üzüm suyu Pekmez oluncaya kadar kaynatılır. Diğer Pekmezlere göre daha acımsı bir tadı olmasına rağmen en çok tüketilen pekmezdir.

Teşt Pekmezi 

Ham üzüm suyu büyük kazanlarda Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve Kazanda kaynayan üzüm Genelde bakırdan yapılmış leğenlerin içerisine belirli ölçeklerde alınarak kaynatılarak elde edilir.

Bastık (Pestil) 

Ham üzüm suyu büyük kazanlarda konur içerisine nişasta ve Bağ toprağı eklenir ve Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve karıştırılarak kaynatılmaya devam edilir kıvamına gelince de uygun araçlarla kumaşların üzerine alınır kumaşın üzerine yayılan bulamacın üzerine susam serpiştirilir ve güneşe konur ve birkaç gün içerisinde bastık hazır hale gelir.

Sucuklu Ceviz 

Ham üzüm suyu büyük kazanlarda konur içerisine nişasta ve Bağ toprağı eklenir ve Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve karıştırılarak kaynatılmaya devam edilir kıvamına gelince daha önceden İpe saplanmış cevizler bir kez bulamacın içerisine daldırılır ve güneşe konarak kuruması beklenir.

Kesme ve Kırma  

Ham üzüm suyu büyük kazanlarda konur içerisine nişasta ve Bağ toprağı eklenir ve Üzerine köpük gelinceye kadar kaynatılır, Kazanın üzerindeki köpük alınır ve karıştırılarak kaynatılmaya devam edilir kıvamına gelince de uygun araçlarla siniler alınır ve içerisine isteğe bağlı olarak ceviz fındık fıstık gibi yemişler konarak güneşe koyulup kuruması beklenir.