6 Eylül 2009 Pazar

ceviz macunu yada reçeli





FİRİK CEVİZ TATLISI (CEVİZ REÇELİ) (ANTAKYA-ADANA)
(CEVİZ MACUNU)
Antakya, Adana ve civar yörelerde oldukça yaygın, yöresel bir tatlıdır. Firik olarak tabir edilen, henüz olgunlaşmamış cevizler, 2-3 hafta süre sonunda acısı alındıktan sonra değişik başka işlemlerden de geçirilmesi gerektiğinden, oldukça zahmetli olsa da, gerek tatlı olarak ve gerekse kahvaltılarda reçel olarak sunulabilecek çok lezzetli ve özgün bir alternatiftir. Mevsimi bulunduğu yöreye göre değişken olup; güney yörelerde Nisan-Mayıs, İstanbul’da ise Haziran ayının ilk haftasına kadar ham ceviz bulmak mümkündür.

MALZEMELER:
Kireç kaymağı için:
500 gr sönmemiş kireç

200 adet ceviz
200 adet çiğ badem veya Antep fıstığı (çam fıstığı da olabilir)
8-10 adet karanfil
2 çubuk tarçın(arzuya göre)
2 damla sakızı
3 kg şeker
8 su bardağı su
1 limon suyu
süslemek için:
kaymak
harnup pekmezi

YAPILIŞI:
Cevizlerin acısının çıkarılması:
Keskin bir bıçak yardımıyla, firik (olgunlaşmamış) cevizlerin üzerindeki ince kabuğu ve altındaki zar soyulur. Cevizlerin içinde bulunan yakıcı süt ve ayrıca elleri de doğal boyası ile boyaması sebebiyle, soyma işlemi esnasında cerrahi eldiven kullanılması tavsiye edilir. Soyulan cevizler tek tek, şiş ile birkaç yerinden delindikten sonra bol suya ıslatılır ve her gün suyu değiştirilir. Bu şekilde yaklaşık 10-15 gün boyunca, cevizlerin acısı çıkana dek, suyu yenisi ile değiştirilir.
Tatlı olarak servis esnasında, kaymak ve harnup pekmezi ile ikram edilmesi tavsiye edilir.
Kireç kaymağının hazırlanışı:
Acısı çıkan ve tatlanan cevizler için kireç kaymağı hazırlanır..
Bunun için: Kireç, bol su ile dikkatlice söndürülür. İtina gerektiren bu işlemin detayları için, daha önce vermiş olduğum, (KİREÇTE (HATAY USULÜ) BALKABAĞI TATLISI) reçetesini okuyunuz. >>http://adanasofrasi.blogspot.com/2008/01/kirete-itir-kabak-tahin-soslu-hatay_21.htmlKireci dibe çöken kaptaki berrak su, dikkatlice başka bir kaba alınarak, cevizler bu suya 7-8 saat veya bir gece boyunca ıslatılır. Süre sonunda cevizler kireçli sudan alınarak en az 3-4 defa suyu değiştirilerek temiz suda bekletilir ve çok iyi bir şekilde yıkanarak kireç kaymağından arındırılır. Daha sonra en az 4-5 defa, kısa süreli olarak, her defasında suyu değiştirilerek haşlanır. (her haşlamada yaklaşık 5-6 dakika) Süzülerek sudan çıkarılan cevizlerin ortasına, soyulmuş çiğ badem, antep fıstığı veya çam fıstığı) doldurulur.
Şeker, su ve limon ile klasik reçel şurubu hazırlanır. Damla sakızı, çubuk tarçın, karanfil de eklenerek yaklaşık 10-15 dakika kaynatılan reçel şurubuna, kuruyemişle doldurulmuş ceviz dolmaları da atılarak, reçel/tatlı kıvamını bulana kadar kaynatılır. İnmesine yakın limon suyu eklenir. Bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır. Soğuduktan sonra tatlı olarak ya da kahvaltılarda reçel olarak servise sunulur.

-------------------
Ceviz reçeli yada macunu
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim.

Ceviz reçeli yada macunu
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim.

Ceviz macunu.
Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir.
Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir.

Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır.

Herkese afiyet olsun.
bildiğiniz gibi cevizler sert kabuklu olur ancak burada bahsedilen kabukları sertleşmemiş durumda iken yapılır. Sertleşmemiş olsa da yine de şeftaliyi soyar gibi kabukları soyulur. İçilmez, tatlı olarak yenilir.Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz macununun çatalı özeldir. Tabağına bakmayınız geçen yıl evime yeni taşındığım için özel macun tabağını bulamamışım kahve fincanı tabağına koymuşum.
İkram edilirken mutlaka 1. fotoğrafta görüldüğü gibi bir bardak su üzerine çatal konur, tabakta da ceviz macunları vardır. Çatal ile su bardağını alan, isterse ceviz macununu suya koyarak yer, isterse de macunu bir lokmada yeyip üzerine afiyetle suyu içer.

Bu arada cevizler ayıklanırken eğer eldiven giyilmezse parmaklar kararabilir.

Ceviz macunu.
Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir.
Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir.

Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır.

Herkese afiyet olsun.
bildiğiniz gibi cevizler sert kabuklu olur ancak burada bahsedilen kabukları sertleşmemiş durumda iken yapılır. Sertleşmemiş olsa da yine de şeftaliyi soyar gibi kabukları soyulur. İçilmez, tatlı olarak yenilir.Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz macununun çatalı özeldir. Tabağına bakmayınız geçen yıl evime yeni taşındığım için özel macun tabağını bulamamışım kahve fincanı tabağına koymuşum.
İkram edilirken mutlaka 1. fotoğrafta görüldüğü gibi bir bardak su üzerine çatal konur, tabakta da ceviz macunları vardır. Çatal ile su bardağını alan, isterse ceviz macununu suya koyarak yer, isterse de macunu bir lokmada yeyip üzerine afiyetle suyu içer.

Bu arada cevizler ayıklanırken eğer eldiven giyilmezse parmaklar kararabilir.

Hiç yorum yok: