3 Eylül 2009 Perşembe

bulgur

Bulgur

Kıbrıs Türk Köylüsünün kış hazırlığına başlarken ilk yaptığı iş, bulgur kaynatmaktır. Kişi iri taneli buğday bulur. Aile nüfusunun ihtiyacına göre yeterli miktar alınır. Yabancı tohumlardan tamamen temizlenir. Sonra kazanda kaynatılır. Süzülmesi için bir müddet bekletilir. Sonra dama serilen çarşafların üzerine yayılıp kurutulur. Bu kuruma yaklaşık bir haftalık zaman alır.

Buğdayın kaynamışına “gollifa” denir. Gollifa kurumaya konmadan önceki halidir. İçine nar tanesi, badem içi ve kavrulmuş susam konur. Bulunması halinde kannavuri tohumu da kavrulup ilave edilir.Zevkle yenen bir yiyecektir. Buğdayın kaynadıktan sonra kurutulmuş olanına Bulgur denir. Çok çok kullanılan bir besin maddesidir. Kurutulan buğday kullanılacağı amaca göre ayrı boylarda kırdırılır veya el değirmeninde öğütülür. İri kırılana ‘yarma’ denir. Ve pilav yapımında kullanılır. Daha ince kırılan da çorba yapımında kullanılır.

Bunun yanında pazı yaprağı ile sarıp bulgur dolması yapanlar da vardır. Islatılıp katkı maddesi ile desteklenen bulgurdan bulgur köftesi de yapılır. Buna “gubes” de denir. Çok kullanıldığı için olacak çok sık karşılaşılan işler için “bulgur pilavından imar” bulgur pilavı gibi ikide bir …..” deyişleri dilimizde yer etmiştir.

Oğuz M. Yorgancıoğlu ”Kıbrıs Türk Folkloru” (2000) Kitabı

Hiç yorum yok: