6 Eylül 2009 Pazar

tereyağlı reçel

Orjinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Çilek Reçeli:
Pazaryerlerinde özel olarak seçilmiş çileklik reçeller satılır.
Küçük, dağılmamış, kokulu...

Ben akşamdan hazırlıyoruım:
1 kg çilek
1 kg şeker...
bir tutam tereyağı
1/2 limon

Bir tencere içinde çileklerin üzerine şeker konur.
Bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün ocağa konur. Kısık ateşte kaynamaya başlayınca bir tutam tereyağı konur.
Kaynama süresi veremeyeceğim. Gözleyeceksiniz.
Kıvama gelince 1/2 limonun suyunu ekleyerek biraz daha kaynattıktan sonra henüz sıcakken kavanozlara konur. Soğuyunca kapakları kapatılır.
Kıvamı kaçırırsanız koyu olur, acele ederseniz curu (cıvık) olur... Kimi, kaynamakta olan reçelden madeni bir kaşığın içindeki soğuk suya, kimi soğuk mermere damlatarak kıvam testi yapıyormuş.
Ben kaynarken akışkanlık durumuna göre ocaktan alıyorum.
Umarım yararlı olur. Afiyet olsun!..
Özellikle dağçileği tabir edilen minik, kokulu, dağılmamış cinsinden yapmaya özen gösteriyorum ben de.. Ancak verdiğiniz tarif daha önce hiç karşılaşmadığım türden ve tereyağı ilgimi çekti, kıvamı olması açısından mı ilave ediliyor acep? Bu tarifi kesinlikle deneyeceğim.

Tereyağ reçelin köpürmesine engel oluyor
Tereyağ reçelin parlak olmasını da sağlıyor

Hiç yorum yok: