6 Eylül 2009 Pazar

illede karanfilli reçel

Ayva Reçeli

karanfilli ayva reçeli
1 kg ayvanın kabukları soyulur. İçindeki çekirdekleri çıkarılır. Yarım lt. su tencereye konup ayvanın kabukları ve çekirdekleri içine atılıp kaynamaya bırakılır. Bu arada ayvalar küp küp doğranarak hazırlanır. Ya da istediğiniz şekilde doğrayabilirsiniz. Tencerede kaynayan kabuk ve çekirdekler suya renk verip yoğun ayva kokusunu salınca süzülür. Süzülen su yine tencereye konulur. İçine bu sefer doğrayıp hazırladığımız ayvalar konur. 1 tane de karanfil atılır. Ayvalar yumuşayana kadar kaynatılır. Daha sonra 1 kg şeker ilave edilip yavaş yavaş kıvamını bulup, rengi kızarana dek kaynatılır. Ilıdıktan sonra cam kavanoza boşaltılır.
Püf noktası: Hazırladığımız reçellerin içine evde hangisi varsa ceviz veya fındık, yarım avuç kadar atarsak bir o kadar besleyici ve lezzetli olur.
Ayrıca karanfil hemen hemen tüm reçellerin kıvamlanmasına ve lezzetine müthiş katkıda bulunur. Özellikle vişne reçeli karanfil konulmadan yapılmamalıdır. Denediğinizde daha önce hiç böyle reçel yemediğinizi itiraf edeceksiniz.

2 yorum:

Selcen Yurtseveroğlu dedi ki...

mutlaka deneyeceğim.. blogunuz çok güzel hangisini okuyacağımı şaşırdım. müthiş bilgilerle dolu, emeğiniz için çok teşekkürler...

Sevgi Ackersonn dedi ki...

Kutlarım. İlk kez doğru bir reçel tarifi okdum. İzninizle bir ekleme yapacağım, Ayvaları soyduktan sonra 30 dakika kadar kararmaya bırakırsanız piştiğinde reçelin kızardığını göreceksiniz. :)