3 Eylül 2009 Perşembe

sirke

Sirke

Şırası alınmış üzüm posasından elde edilen bir başka ürün de üzüm sirkesidir. Posa, paslanmayan kaplar içinde bekletilir. Bu süre de şarapla olduğu gibi kırk gündür. Mayalanan şıra (posa ile birlikte) sıkılıp süzülür. Bir müddet sonra ikinci kez süzülüp şişelenir. Doğal sirke pek çok amaç için kullanılır.Az miktarda içildiğinde zayıflama aracı olarak kullanılır.Herhangi bir yan etkisi yoktur. Salatalara konur.
Bakır ve benzeri maddelerden yapılan araçları parlatmaya yarar.
Pek çok sebze sirke dolu kaba turşu olarak konur.
Temiz kaba konmuş sirke bir iki yıl bozulmadan dayanır. Toprak kapta korunan sirke kabını eritir veya çatlatır. Bu sebeple “keskin sirke küpüne zarar verir” atasözü yer etmiştir.

Oğuz M. Yorgancıoğlu ”Kıbrıs Türk Folkloru” (2000) Kitabı

Hiç yorum yok: